Hälsa i Etiopien

Barnadödlighet

I Etiopien 2012 var statistiken på barnadödlighet 68 av 1000 barn under 5 år. Det är lättare att förstå hur mycket det är om man jämför med ett land som Sverige, där det är 3/1000 som dör.

I Etiopien är det extrem fattigdom, 30 % av befolkningen lever på under 1 dollar om dagen. Det gör att folk inte har mat för dagen och en stor del av folket är undernärda, exaktare 37 %.

Ett av problemen är att nästan bara 50 procent av landets befolkning har tillgång till rent vatten. Eftersom barn under 5 år är extra sårbara så är det väldigt viktigt med rent vatten och sanitet. Bristen på rent vatten och bra hygien leder till många dödsfall.

Nästan en miljon människor dör på grund av Malaria varje år och de mest utsatta är afrikanska barn som är under 5 år. Eftersom klimatförändringarna ökar leder detta till att temperaturen, luftfuktigheten och nederbörden förlänger malariamyggans levnadstid. Detta gör även att FN:s miljöprogram (UNEP) tror att sjukdomen kommer spridas ännu mer under de kommande åren. Det är bara 9,5 % barn som behandlats med anti-malaria medicin. Det är 11 509 stycken som drabbas per 100 000 invånare. I Etiopien är smittsamma sjukdomar ett stort hälsoproblem och exempel på dessa är aids, malaria och tuberkolos.
Men många barn dör även av ”enklare” sjukdomar som i Sverige inte anses vara så allvarliga, så som t.ex. diarré och lunginflammation. Som lätt skulle kunna förebyggas med hjälp av kunskap och vaccination.

Det har blivit mycket bättre på grund av bistånd från västliga länder som används till bl.a. vaccin, resurser m.m. Torka, krig och inre konflikter har gjort att utvecklingen inte går så fort och leder till en försvårat ekonomisk växt. Fast en del har blivit sämre så har det skett en utveckling t.ex. på minskat barnadödlighet från 1990 då siffran var 204 av 1000 barn inte överlevt. År 2012 var det 68 av 1000 barn som inte överlevt. Barnadödligheten har minskat med två tredjedelar sedan 1990 och på 10 år så har den halverats.

Hälsoministern i Etiopien har strävat efter att förbättra hälsoläget i Etiopien och har han lyckats väldigt bra. Hälsoministern har haft väldigt bra inflytande på landet. En andledning är UNICEFs hjälp genom en effektiv handlingsplan och 38 000 sjukvårdare som anställts av regeringen och hjälpt till på landsbygden. 80 % av Etiopiens befolkning bor på landsbygden och därför har det kommit till stor nytta.

Globalis (2012) ”Etiopien” hämtat från http://globalis.se/Laender/Etiopien/(show)/indicators (2014-09-19)
Gert Holmertz Landguiden (2011) ”Sociala förhållanden” hämtat från http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Etiopien/Sociala-Forhallanden (2014-09-19)
UNICEF (2014) ”Barndödlighet” hämtat från http://blog.unicef.se/category/barnadodlighet-2/ (2014-09-19)Skärmklippjjj

Bilder hämtade från: http://globalis.se/Laender/Etiopien/(show)/indicators/(indicator)/121
http://blog.unicef.se/2014/02/10/statistik-som-raddar-liv/

Categories: Etiopien | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: