Hälsa i Malawi

Fattigdomen i Malawi är väldigt hög, mer än hälften av befolkningen lider på grund av den. De lever på högst 1 dollar/dag och det är i landsbygden som fattigdomen är som allra störst medan inkomstskillnaderna är störst i städerna.

Dödsorsakerna som är vanligast i Malawi är malaria och undernäring och dem som drabbas mest är barnen. 4/10 barn lever ett liv som undernärda och tuberkulos är även det ett viktigt faktum till varför hälsan ser ut som den gör. Befolkningen är otroligt stor och mängden läkare är långt ifrån tillräcklig. År 2008 uppskattade man antalet läkare till 2 stycken och sjuksköterskor till 28 stycken per 100 000 invånare.

Enligt statistiken blev befolkningen under 1990-talet inte mycket äldre än 20 år gamla. Anledningen till detta är för att hälsan var otroligt mycket sämre i landet på grund av den höga bristen på tillgång till medicinska behandlingar, även brist på kunskap som man behövde för att överleva. Barnarbetet i landet ledde till att många barn i landet inte ens fick bli äldre än 15 år gamla, eftersom arbetsmiljön var under all kritik, tufft arbete utan nödvändiga resurser ledde till mycket död. Åren som varit fram tills idag har bestått av lika många antal barn mellan 0-4 år, men fler och fler överlever. Enligt statistiken uppskattas befolkningen öka väldigt mycket fram tills 2060 och anledningen till det är att resurserna blir bättre.

Statistiken visar att HIV smittade i åldern 15 till 49 år utgjorde år 1990 7,5% av befolkningen, men låg på 14% år 2000, så under 10 år så ökade HIV smittan med 6,5%. Sen dess visar statistiken att HIV smittan har smalnat av och har idag minskat med 4%, så nu ligger smittan på 10% av befolkningen. Jämför man istället åren 1990 till 2011 så har smittan ökat med hela 2,5%. Vi anser att detta tyder på en långsamt nedåtgående trend, men är fortfarande ganska hög. Jämfört med Sverige som procentuellt 1990 hade 0,1% smittade i landet och som idag ökat till 0,2% smittade, så kan man se en klar skillnad i Malawi, då smittan är otroligt mycket vanligare där.

I Malawi är antalet kvalificerade barnmorskor och andra läkare inom förlossning ganska låg. År 1992 var det endast 55% av läkarna som var kvalificerade vid de olika förlossningarna runt om i landet, men procenten kvalificerade har ökat ungefär med 15% fram tills idag.

Arbetsförhållandena i landet är en faktor som påverkar hälsan otroligt mycket, i detta fall negativt. I Malawi är jobbet med tobaksplantor väldigt vanligt och skadar arbetarna väldigt mycket. De får gå omkring utan skor i besprutade plantor som innehåller farliga gifter och dem har inte några skyddskläder heller. De dåliga lönerna gör att arbetarna inte ens har råd att köpa mat så det räcker till sig själva och för att ens ha råd med någon mat i huvud taget måste även barnen jobba.

Sammanfattningsvis beror hälsan mestadels på spridningen av HIV, undernäring, barnarbete och extrem fattigdom.

Globalis (2013) ”Malawi” Hämtat från (http://www.globalis.se/Laender/Malawi) (2014-09-19)

Globalis (2013) ”Malawi” Hämtat från (http://www.globalis.se/Laender/Malawi/(show)/indicators/(indicator)/584) (2014-09-19)

Globalis (2013) ”Malawi” Hämtat från (http://www.globalis.se/Laender/Malawi/(show)/indicators/(indicator)/407) (2014-09-19)

Landguiden (2013) ”Malawi” Hämtat från (https://www.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.landguiden.se%2FLander%2FAfrika%2FMalawi%2FSociala-Forhallanden&h=PAQGyPhwJ) (2014-09-19)

Swedwatch (2013) ”Malawi” Hämtat från (http://www.swedwatch.org/sites/www.swedwatch.org/files/Tobak_i_Malawi_0.pdf) (2014-09-19)

malawi

En arbetande kvinna ute på åkern.

Källa: http://www.adra.se/artikel/472/malawi-afrikas-varma-hjarta.aspx

Categories: Malawi | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: