Hälsan i Somalia

Antal barn som dör före fem års ålder per 1000 levande födda i Somalia är 147st. Det gör Somalia till det 4:e mest drabbade landet i världen. Jämfört med Sverige som är det 4:e minst drabbade landet i världen och har en barndödlighet på 3st per 1000 levande födda.
Från 1990 till 2012 har barndödligheten minskats från 177 till 147. En faktor till varför det gick ner kan ha med bistånd att göra. Bistånd är pengar, donationer och lån. 2007 när barndödligheten gick nedåt fick Somalia ett kraftigt tillskjut av bistånd, vilket gjorde att landet fick bättre ekonomi och därmed fick människorna det bättre ställt.

Somalia hade år 2011 minst tillgång till rent vatten i hela världen (32%). Detta är en extremt liten siffra och garanterat en faktor till varför barndödligheten är hög. Barndödligheten p.g.a. diarrésjukdomar har varit väldigt stor. Men den har minskat med hjälp av renare vatten och ökad kunskap om vätskeersättning.

För att vi ska kunna lösa vattenproblemet så kommer det att behövas pengar, kunskap och utrustning. Det är inte bara viktigt att alla människor får tillgång till vatten, det är minst lika viktigt att de lär sig underhålla pumparna och annan utrustning. Människor får också själva tala om vad de behöver och sedan vara med och utforma arbetet. UNICEF har utbildat hälsoinformatörer som reser runt och informerar om hur man renar vatten, botar diarré och på andra sätt håller sig frisk.

Vi måste hjälpa till att bygga brunnar, pumpar och toaletter samt att utveckla billiga metoder för att samla regnvatten och rena det. Om de inte har utrustningen så behöver vi tillgodase med utrustning så som rörkryss och muttrar till pumpar och enorma vattencisterner för reningsverk. vi ska se till att allt fungerar, så att vattnet når ända fram till barnen.

Det råder informationsbrist i landet. Väldigt få går i skolan och det är där man lär sig om preventivmedel. Använder man sig inte av preventivmedel överförs könssjukdomar och man får många barn. Familjer som redan har det dåligt ställt får en till mun att mata. Antal födda barn per kvinna i Somalia är 6st, vilket är den näst högsta siffran i världen. Bara var tionde barn går i grundskolan 2010. Det råder brist på utbildade lärare och i många skolor saknas läroböcker. Vi ser en trend där utbildningen har drabbats hårt av ekonomiska skäl. Vi tror att utbildning är lösningen till dem flesta problem. Om vi hjälper dem via bidrag kan man bygga nya skolor. Skickar vi även ner människor som ger dem en inblick av problemet. Vi kan lära dem allt om hälsa och preventivmedel. Vi kan dela ut preventivmedel, så som kondomer, för att förhindra spridning av könssjukdomar. Det skulle kunna minska barndödligheten drastiskt, då man inte får lika många barn, för att föräldrarna kan ta bättre hand om de barn de har.

Kunskap är nyckeln till en lovande framtid.

indien-hq05-0491-ami-vitale_9c2431deb9b7f83b-c420x280

Så här ser en nyinstallerad vattenpump ut i Indien.

UNICEF/Ami Vitale (u.å) hämtad från http://unicef.se/fakta/vatten-och-sanitet (2014-09-19)

Unicef (2013) ”vatten och sanitet”. Hämtad från http://unicef.se/fakta/vatten-och-sanitet (2014-09-19)

Landguiden (2011 ) ”utbildning”. Hämtad från  https://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Somalia/Utbildning (2014-09-19)

Globalis (2014) ”somalia”. Hämtad från http://www.globalis.se/Laender/Somalia/(show)/indicators (2014-09-19)

Globalis (2014) ”Antal barn som dör före fem års ålder per 1000 levande födda.”  Hämtad från http://www.globalis.se/Laender/Somalia/(show)/indicators/(indicator)/121 (2014-09-19)

Categories: Somalia | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: