Hälsan i Kambodja

Kambodja

När vi har försökt ta reda på Kambodjas hälsostatus i samhället och den eventuella förbättringen av den så har vi börjat med att undersöka statistik från 2005 och sedan jämfört med statistik från 2010, respektive 2011.(det senaste som gick att få tag i som verkade trovärdigt) Vi tittade på tre olika faktorer som vi ansåg kan beskriva hälsostatusen i Kambodja. De faktorer vi har valt att titta på är följande;

  • Spädbarnsdödlighet, antal per 1000 födda
  • Antal män respektive kvinnor som använder kondom vid högrisksamlag, räknat i procent
  • Hiv smittade, räknat i procent

Vi ska börja med att titta på siffrorna från år 2005. Spädbarnsdödligheten var då 56 stycken av 1000 födda. 0,8 procent av befolkningen var hiv smittade. Antalet män som använde kondom vid högrisksamlag var 84,4 %. Tyvärr hittade vi ingen statistik på hur många kvinnor som använde kondom vid högrisksamlag år 2005.

Om man sedan tittar på de senare sifforna, tagna från år 2010 respektive 2011 så kan man se en förändring. Spädbarnsdödligheten har minskat till 36 stycken av 1000 födda. Procentuellt var 0,6 av befolkningen HIV smittade. Antalet män som använde kondom vid högrisksamlag var 89,8 %. Antalet kvinnor som använde kondom vid högrisksamlag var 57,4%.

Med hjälp av statistiken från www.globalis.se kan man dra slutsatsen att landet har gjort en positiv utveckling då statistiken har blivit bättre. Tyvärr så kan man se att vi inte kunde hitta någon statistik på hur många kvinnor som använde kondom vid högrisksamlag år 2005. Detta gör att det är omöjligt för oss att dra någon slutsats kring om det har blivit bättre eller sämre. Det som ändå gör att vi väljer att ha med hur många kvinnor som år 2010 använde kondom vid högrisksamlag är för att vi ville se om det är någon skillnad mellan män och kvinnor. Vi kan genom att studera statistiken från 2010 se att det är betydligt fler män än kvinnor som använder kondom vid högrisksamlag. Detta kan vara ett tecken på att män generellt har det bättre än vad kvinnor har det i landet. Tros att vi med hjälp av denna statistik kan dra slutsatsen att hälsostatusen i landet har gjort en positiv utveckling, så får vi inte glömma att hälsostatusen fortfarande är långt ifrån så bra som den är i Sverige. För att om vi tittar på www.globalis.se och undersöker siffror från 2010 i Sverige så får vi följande resultat;

  • Spädbarnsdödligheten var 2 per 1000 födda
  • Hivsmittade 0,2 %

Tyvärr hittade vi inga uppgifter på hur många män respektive kvinnor som använde kondom vid högrisksamlag, men genom att studera siffrorna ovan så kan vi ändå konstatera att hälsostatusen i Kambodja är betydligt sämre än hälsostatusen i Sverige. En av anledningarna till att siffrorna fortfarande ser relativt låga ut är på grund av landets fattigdomsproblem.  På http://www.landguiden.se så kan man se att en fjärdedel av Kambodjas invånare lever under den nationella fattigdomsgränsen. Vilket gör att man inte har råd med sjukvård som i sin tur leder till att många spädbarn dör på grund av att man inte kan föda på sjukhus. Man har inte råd med preventivmedel som kondomer. HIV förekommer även om det har bromsats in, men många lever i dåliga förhållanden vilket leder till sjukdomar och ohälsa.

Av: Emelie och Frida, Sa12

Categories: Kambodja | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: