Hälsa i Gambia

Jämfört med andra Afrikanska länder så har Gambia en ganska låg andel HIV-smittade, år 2010 hade ungefär 32% av kvinnorna i landet kunskap om HIV, trots detta så har utbredningen utav sjukdomen ökat.

Utbredning av HIV i Gambia

År 2000 – 0.7%

År 2006 – 1.3%

År 2010 – 1.4%

Kunskap om HIV i Gambia för kvinnor

År 2000 – 15%

År 2006 – 39.3%

År 2010 – 32.8%

Vi har tittat på statistik om hur stor utbredningen är och hur stor kunskapen om HIV är för kvinnor, eftersom att det inte fanns någon statistik för männen. Man ser där att fler och fler har blivit sjuka, men det ökar inte så hastigt, vi ser även att kunskapen steg väldigt mycket från år 2000 till 2006 men att den sedan minskade till år 2010, trots detta så har antalet sjuka inte minskat.

Det viktigaste för att få HIV att minska är till att börja med att utbilda alla som jobbar inom sjukvården. I bloggen www.vardfokusbloggen.se berättar författaren om när hon var på det största sjukhuset i Gambia. Där skriver hon att man inte får kalla de HIV-smittade för HIV patienter då de ofta blir helt utfrysta från sina familjer, detta visar på mycket okunskap och att dem inte är medvetna om hur smittandet sker. Hon skriver även om sjukvårdspersonal från Sverige som fått frågor från de som jobbar där ifall det finns något speciellt medel man kan tvätta rummen med efter att en HIV-smittad åkt hem och ifall man kan ha matlådor i samma kylskåp som de som är friska. Detta visar också på enorm okunskap även bland de utbildade.

Presidenten i landet är med i ett behandlingsprogram för bland annat HIV/Aids drabbade, där man försöker bota sjukdomen med örtmediciner, tanken är god och det visar på att de vill förändra, men frågan är hur bra det egentligen fungerar. Men eftersom att de vill bota de smittade, borde vi från rikare och merutbildade platser verkligen bidra till en förbättrad kunskap. En lösning vi ser vore möjlig på lång sikt är att utbilda. Framförallt kvinnor, eftersom att de för det vidare till yngre generationer, männen ska självklart också utbildas, men det är inte lika effektivt. Sen tycker vi även att det ska bli obligatoriskt i skolor med sexualkunskap, framförallt innan man blir sexuellt aktiv, då det är viktigt att lära sig vikten av att skydda sig innan det är försent…

 

Källor:

Gambiagrupperna ”hiv/aids” http://www.gambiagrupperna.org/hivaids (12/9-14)

 

Categories: Gambia | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: