Historiskt arv Uganda

I slutet av 1800-talet blev Uganda en brittisk koloni. Innan dess så byggde man i söder upp kungadömen medan folket i norr levde i lösare organiserade samhällen. När koloniseringen skedde så tog man hänsyn till skillnaderna mellan norr och söder. Man satsade på utbildning och arbeten i söder och militära verksamheter i norr.

Koloniseringen var en positiv händelse för att det ledde till fler och bättre resurser än vad landet hade kunnat åstadkommit förut. Landet fick tack vare detta bättre trafik och transportmöjligheter. Järnvägar var vad som främst lades fokus på. Britterna satsade också mycket på odling och kolonins främsta export var bomull. Många Indier startade samtidigt företag i landet vilket gav kolonin bättre ekonomiska möjligheter.

1956 bildades det Demokratiska partiet vilket var ett katolskt parti. Partiet hade stort inflytande och var en av faktorerna till att landet blev självständigt tillslut. Detta skedde år 1962 efter många år som en brittisk koloni. Uppdelningen mellan norr och söder fanns kvar efter självständigheten.

Uganda är en stark republik och Yoweri Museveni blev år 1986 president för partiet Nationella motståndsrörelseorganisationen. De styr än idag och de politiska debatterna är livliga, trots att partiet inte har några problem med att ta till våld och människoövergrepp för att bibehålla sin makt.

På 1990-talet gjorde flera grupper i norra Uganda uppror. Den största var gerillarörelsen Herrens motståndsarmé, denna var väldigt grym mot folket och tvingade barn att bli soldater och sexslavar. Kriget ledde till att många miljoner av befolkningen flydde från landet. Regeringen drev år 2007 ut Herrens motståndsarmé ur landet och efter det vågade många sig tillbaka till sitt hemland.

Gerillarörelsen Herrens motståndsarmé startades år 1987 av Joseph Kony som hävdade att han var talesman för Gud. Efter arméns start var den inblandad i beväpnade uppror mot den Ugandiska regeringen. Joseph Kony var en ledare som inte tog hänsyn till mänskliga rättigheter utan kidnappade unga barn från sina hem och gjorde de till soldater och sexslavar. År 2012 bildades en motståndsrörelse mot Kony som kallades Kony 2012.

Vi har förstått att landet har bra förutsättningar till att kunna bli bättre och gå framåt. Men det står still och vi tror att det kan vara på grund av inbördeskrigen i landet och de ständiga oroligheterna.  Krig är dyrt. Det förekommer mycket vandalism och skador på samhället. På grund av oroligheterna tar polis och militärstyrkor till väldigt hårda resurser. Om två folkgrupper skulle gå emot varandra här i Sverige så hade polisens insatsstyrka gått emellan med sköld. I utvecklingsländer ser vi ofta militären ta till extrema åtgärder med stridsvagnar, flygplan och tvekar inte på att använda sina vapen mot människorna. När dessa åtgärder tas vid så blir det genast väldigt dyrt för landet vilket gör att de inte kan utvecklas lika säkert.

Källor:
Hämtat från NE ”Uganda” http://www.ne.se/enkel/uganda/historia (2014-09-26)
Hämtat från landguiden ”Uganda historia”: https://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Uganda/Aldre-Historia (2014-09-26)
Hämtat från wikipedia ”Herrens motståndsarmé”: http://sv.wikipedia.org/wiki/Herrens_motst%C3%A5ndsarm%C3%A9 (2014-09-26)
Hämtat från Landguiden ”Politiskt system i Uganda”: https://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Uganda/Politiskt-System (2014-09-26)

Bildkällor:
Hämtat från google ”Kony 2012”: http://resources1.news.com.au/images/2013/04/27/1226551/195657-kony.jpg (2014-09-26)
Hämtat från google ”Uganda kolonisering”: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/Ug-map.png/290px-Ug-map.png (2014-09-26)

Lizette & Mathilda

Categories: Uganda | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: