Demokratiska Republiken Kongo Hälsa

Demokratiska Republiken Kongo (Kongo-Kinshasa) – Hälsa

Spädbarnsdödlighet

I Demokratiska Republiken Kongo är spädbarnsdödligheten på barn under ett år 99.9 per 1000 levande födda (2012) och om man jämför det med t ex Sverige där siffran ligger på 2 per 1000 levande födda så är siffran väldigt hög. Det har varit ganska svårt att tolka statistiken för spädbarnsdödligheten därför att när man jämför med andra sidor så skiljer sig siffrorna väldigt mycket runt samma årtal. En del av dem uppgifter vi hittat som skiljdes mycket åt kan vara källor från den egna staten. Det kan bli att siffrorna ser bättre ut än vad det egentligen är bara för att visa en bra sida.

Enligt FN:s statistik från 1990 så har den haft samma siffror på spädbarnsdödlighet fram till år 2006, där först då siffrorna börjar förändras. Man funderar över vad som orsakat att FN fått så lite information. Om vi tar oss en titt på vad som hände under 1990-talet i (DR) Kongo så var landet med om det så kallade ”Afrikas första världskrig”. Landet är väldigt kolonialiserat, och när en nationell konferens 1991 försökte återinföra demokrati i landet så blev det en politisk och ekonomisk kollaps och en massa stridigheter där många länder blev inblandade. FN hade förmodligen väldigt svårt att kunna utföra hälsoundersökningar i (DR) Kongo vid denna tidpunkt. Runt år 2005 blev det lugnare i landet och man kan se i FN:s statistik att från år 2006 så börjar siffrorna, som hela tiden under 90-talet legat på 112.3 döda spädbarn/1000 levande, minskat till 111.9.

Mödradödlighet

Antalet kvinnor som dör i förbindelse med graviditet, födsel eller försvårande omständighet i anknytning med födseln ligger på 730 mammor per 100 000 levande födda i(DR) Kongo (2013). I jämförelse med USA som bara har 28 dödsfall per 100 000. Man kan tydligt se kopplingen till varför mödradödligheten ökar från år 1990 till 2000, eftersom under dessa år bestod mest av krig i landet. Självklart påverkas sjukvården när något sådant händer i landet och förmodligen kan inte kvinnor få den hjälp som de behöver.

Antal födda barn per kvinna år 2010 var 6 stycken. År 2014 så ligger snittet på 4.8 per kvinna. FN arbetar idag med att lära ut rättigheter till barn och ungdomar i (DR) Kongo och arbetet verkar hjälpa för att förstå vikten att kunna ta hand om sina barn. Men när vi kollar på befolkningspyramiden så är det stor antal skillnad på mängden barn än vuxna, barnen är mycket fler. Vilket förstås leder till att fler barn blir undernärda eftersom de stora familjerna inte kan försörja alla familjemedlemmarna tillräckligt. Vi tycker att det som (DR) Kongo verkligen ska satsa på är utbildningen för barn och unga, för det är med okunskapen om rättigheter, sjukdomar, hälsa som man inte kan utvecklas.

Källhänvisningar:

Globalis 2011, ”Demokratiska Republiken Kongo” Hämtat från: http://globalis.se/Laender/Demokratiska-Republiken-Kongo/(show)/indicators

“Modern historia” hämtat från: http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/KongoKinshasa/Modern-Historia

“Infant mortality rate” hämtat från: http://mdgs.un.org/unsd/mdg/SeriesDetail.aspx?srid=562

“Mödradödlighet” hämtat från: http://globalis.se/Laender/Demokratiska-Republiken-Kongo/(show)/indicators/(indicator)/406

NE http://www.ne.se/lang/kongo/228841

Categories: Demokratiska republiken Kongo | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: