Det historiska arvet i Kambodja

I slutet av 1800-talet styrde mer eller mindre grannländerna Thailand och Vietnam över Kambodja. När Vietnam senare skar av en del av Kambodja sökte landet hjälp av Thailand. Detta för att undvika att helt koloniseras av Vietnam. Thailand fick då nästintill full kontroll över landet. Då sökte landet istället hjälp av Frankrike. År 1863 gjorde Kambodja ett avtal med Frankrike om beskydd. Priset för detta avtal var att Kambodja reducerades till en hårt beskattad, risproducerande koloni. Detta var de enda fram till andra världskriget då en självständighetsrörelse utvecklades i landet. År 1945, när Japanerna var på väg att förlora kriget, utropades ett självständigt Kambodja med den unge Norodom Sihanouk som kung.  Fransmännen återvände dock bara några månader senare, så friheten varade inte så länge. Följande år använde den franska kolonialmakten Kambodja som bas för sitt krig mot Vietnam. Den 9: onde november år 1953 fick Kambodja sin självständighet efter förhandlingar med Frankrike.

År 1975 så kom ett parti vid namn röda Khmerer till makten i Kambodja. De var ett kommunistiskt politiskt parti som styrdes av Pol Pot. Man delade in folket i två olika grupperingar. De gamla och de nya människorna. De nya människorna var folket som bodde i staden och de gamla var dem som bodde på landsbygden. Man ville skicka alla ut på landet för att dem skulle arbeta. Man avrättade människor som man trodde var emot revolutionen och även dem som tillhörde en annan folkgrupp än Khmererna. Under 4 år så tror man att kommunisterna dödade runt 1,5–1,7 miljoner människor.

Med tanke på att landet många år var koloniserat av Frankrike är det inte alls konstigt att landets ekonomi ser ut som det gör. För att landet blev hårt beskattat av Frankrike och de utnyttjade landets resurser. Landets kolonisering tog hårt på dem och efter något sådant tar det många år för ett land att återhämta sig, men vi tror att det på sikt kan bli bra. Att landet idag inte har så stor utrikeshandel kan beror på att landet har varit koloniserat av Frankrike som då tog stora delar av landets resurser. Vilket ledde till att landet inte kunde exportera några varor. Vi tror att landet fortfarande håller på att bygga upp handeln efter det. Att landet idag består av 95 % Khmerer är inte så konstigt eftersom att alla andra folkgrupper avrättades på 70-talet. Vi tror att det i framtiden kommer att finnas större andel av andra folkgrupper i landet eftersom att det redan har tillkommit 5 % människor av andra folkgrupper.

banner_1900x831_kambodja

Källor:

Levande historia ”kambodja” hämtat från http://www.levandehistoria.se/lattlast/vara-teman/brott-mot-manskligheten/kambodja

Levande historia ”kambodja” hämtat från http://www.levandehistoria.se/kambodja-fyra-ars-terrorvalde-med-mord-och-svalt/kambodja-dagbok/i-kambodja

Landguiden ”Kambodja” hämtat från http://www.landguiden.se/Lander/Asien/Kambodja/Aldre-Historia

Regeringen ”Kambodja” hämtat från http://www.regeringen.se/content/1/c6/01/39/75/91bf2041.pdf

Bild ”Kambodja” hämtat från http://www.jambotours.se/wp-content/uploads/2013/07/banner_1900x831_kambodja.jpg

//Frida & Emelie

Categories: Kambodja | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: