Historiskt arv Gambia

Under 1200-talet var den landytan som idag tillhör Gambia en del utav Maliriket. Maliriket var ett muslimskt imperium i västra Afrika. Då maliriket splittrades övergick landytan till mindre lokala kungadömen. Där bland barra, kombo och fulladu. Under 1500-talet blev landytan ett centrum för handel. Här handlade fransmän, britter och portugiser. Man handlade med guld, slavar och elfenben i första hand. År 1901 blev Gambia en brittisk koloni. Först år 1965 blev landet självständig förklarat. Det var en okomplicerat och fredligt.  Gambia var det sista av Storbritanniens västafrikanska kolonier att få fullständig självständighet.

Efter ett militärkuppsförsök kring 1980 ingick landet i en union med Senegal. Dock föll den samman endast sju år senare. Från och med att Gambia blev självständigt styrdes landet utav en president vid namn Dawda Jawara, han styrde landet fram tills 1994. Efter han avsattes skedde en statskupp som utfördes av en grupp unga officerer. Ledaren var en löjtnant vid namn Yahya Jemmeh. Under statskuppen vände de internationella samfundet ryggen till och stoppade all ekonomisk hjälp skickad från andra länder. Trotts förlusten utav bland annat den ekonomiska hjälpen har Jammeh vart ledare för landet sedan dess.

Idag är Gambia en republik, presidenten har mycket makt.  Presidenten väljs för en femårsperiod. Valen är allmänna, man kan bli vald obegränsat antal gånger. Man får rätt till att rösta vid 18 års ålder, precis som i Sverige.  Jammeh har segrat vid de senaste fyra valen.

Inför valen finns det flera kandidater att rösta på, år 2011 var det tre kandidater som ställde upp.  Dock dömdes valet ut redan på förhand utav den västafrikanska samarbetsorganisationen ECOWAS.  En bidragande del till utdömningen var att oppositionen hade svårt att nå ut med sin valpropaganda till väljarna.  När man röstar i Gambia så gör man lite annorlunda jämfört med i sverige. Istället för valsedlar i papper använder man sig utan glaskulor som man lägger i metalltrummor.

Än idag får Jemmeh kritik för hur han hanterar landets ekonomiska politik.  Den internationella valutafonden har kritiserat och dragit in stöd som ska hjälpa till att minska fattigdomen och stimulera tillväxten.  Indrag som dessa bromsar helt klart landets utveckling.  Redan 1994 började länder att dra in sina bidrag. Självklart har dessa 20 år med minskad hjälp hållt tillbaka landets utveckling.  För att motverka svält och sjukdomar måste presidenten hantera den ekonomiska biten bättre. På så vis även vinna andra länders förtroende som i sin tur leder till mer bidrag och hjälp.

Källor:

Globalis (2013) http://www.globalis.se/Laender/Gambia (29-9-2014 )

Gambiagrupperna www.gambiagrupperna.org/node/747/ (29-9-2014)

NE (2014) www.ne.se/gambia/statsskick-och-politik (3-10-2014)

Categories: Gambia | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: