Historiskt arv i Tanzania

På 700 talet e kr så började den islamska kulturen i Tanzania spridas, även språket Swahili spreds under denna period. Européer deltog till en början i slavhandel, men under senare tid, någon gång under 1800-talet så gick de över till handel med jordbruksprodukter istället.

Arabisk kultur har till stor del präglat Tanzania på grund av all dess handel och sjöfart, Tanzania har även styrts under tyskt och brittiskt styre.

Under 1800-talet företog européerna flera upptäcktsfärder i förmån av att försöka finna Nilens källor, deras upptäckande utgick då ifrån Zanzibar och kustlandet som heter Tanganyika, vilket under denna tid var en egen republik men som upphörde år 1964, för då undertecknades unionsavtalet mellan Tanganyika och Zanzibar. 1884 blev det tanzaniska fastlandet tyskt medan Zanzibar var under brittiskt protektorat. Zanzibar är idag styrt under Tanzania men de har ett begränsat självstyre. Flera uppror skedde när tyskarna styrde sin koloni Tyska Östafrika.Ett exempel på detta är Maji-majiupproret som pågick i ett år mellan åren 1905-1906 upproret kostade många människors liv, mellan 75 000 och 125 000 dog.

Tanzania blev självständigt år 1961, året därefter blev Tanzania en republik och deras första president valdes som hette Julius Nyerere.  Karume blev vicepresident i den nya federationen som senare fick namnet Tanzania. Som ett resultat av den handel som fanns omkring Zanzibar så ledde det till utbredning av slavhandel ända tills Storbritannien tillförskansade sig området som ett protektorat år 1890. En utav de alla bakgrunder till de etniska konflikterna är att folkgrupper intrigerade tidigt på Tanzanias fastland, detta ledde också till en folkblandning som än finns än idag.

Arushadeklarationen antogs år 1967 av Tanzania, den handlade om socialism och självstyre. Detta skulle leda till en utveckling av Tanzania. Presidenten Nyerere ville skapa socialism på afrikanska villkor. Folklig mobilisering, statliga företag och jordbrukskollektiv skulle leda till en välplanerad utveckling. Ett av nyckelorden var självtillit. Tack vare att socialismen blev så pass stor så sjönk analfabetismen snabbt och man som invånare i Tanzania fick bättre förutsättningar till tillgång av sjukvård och utbildning. Sverige gav bistånd för att stödja utvecklingen.
På 1970-talet var det svår torka i Tanzania vilket ledde till att Tanzanias ekonomi försämrades drastiskt. Den ekonomiska krisen blev akut när världsmarknadspriset på kaffe sjönk. En av de stora orsakerna till det ekonomiska raset berodde på att Tanzania inte hann följa med i samhällsförändringarna. Exempelvis bönderna fick inte någon ekonomisk uppmuntran vilket gjorde att man inte kunde tvinga dem till kollektiv produktion, man producerade endast det som var nödvändigt för det enskilda hushållet. Krångliga regler, priskontroller och tung byråkrati resulterade i en försämrad utveckling. Korruptionen började spridas.

Under den tiden då priset sjönk på kaffe så tror vi att invånarna kände att de inte hade ork eller arbete till att utveckla jordbruket eftersom de var i full gång med att hantera att priset på kaffe sjönk, vilket har gjort att de även är fattiga än idag. Den ambitionen som de hade för att få bukt på analfabetism, sjukdomar och undernäring tog mycket tid, vilket ledde till att dess mindre tid lades på jordbruket och det ledde i sin tur till att jordbruksexporten sjönk drastiskt. Akut brist på utländsk valuta bromsade importen och industrin fick stora problem. De har tyvärr väldigt stora skulder fortfarande från de ekonomiska kriser de haft. De fick delta i ett återhämtningsprogram, men arbetet för förbättring kring ekonomin sker än idag.


Här kan ni se en bild från Maji Maji upproret. Källa: Wikipedia (2014) hämtad från http://ca.wikipedia.org/wiki/Rebel%C2%B7li%C3%B3_Maji_Maji

Källhänvisningar: Wikipedia sökord ”Zanzibar” hämtat från http://sv.wikipedia.org/wiki/Zanzibar
So rummet sökord ”Tanzanias historia” hämtat från http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/varldens-lander-historia/afrika-historia/tanzanias-historia (2013)

Globalis sökord ”Tanzania” hämtat från http://www.globalis.se/Laender/Tanzania (2013)

Categories: Tanzania | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: