Historiskt arv Madagaskar

Madagaskar är ett fattigt land som är beroende av bistånd, men de politiska oroligheterna har gjort det svårt att förbättra ekonomin för landet och befolkningen. Landets befolkning har ursprung från många olika håll. Befolkningen är framförallt från Afrika och Indonesien, men det finns även arabiskt och indiskt påverkan.

Runt 600-talet etablerar araber olika handelscenter.  Från denna tid hittade man den första nedskrivna historian. Handelsmän från Europa kom i kontakt med landet runt 1500-talet. Efter ca 100 år byggde fransmännen handelsstationer på öns kust. Efter det så besöktes Madagaskar av européer från och till.

År 1885 blev Madagaskar en fransk koloni vilket ledde till att fransmännen tog all makt över ön tio år senare.   När världskrigen senare bröt ut deltog malagassiska styrkor tillsammans med fransmännen i striderna. Efter det växte en nationalistisk rörelse fram. Man gjorde uppror år 1947 men slogs ner av franska styrkor varav 80 000 dog.

År 1956 genomförde Frankrike ändringar i sitt styre och införde allmän rösträtt. Två år senare blev landet erkänt som ett oberoende område av det franska samväldet. Madagaskar blir självständigt år 1960.

Vid självständigheten valdes ledaren av Madagaskars socialdemokratiska parti Philibert Tsiranana. Han blev alltså landets första president. Tsiranana fick avgå på grund av uppror och oroligheter. Överste Didier Ratsiraka tog hans plats som president var kvar i 16 år. Under hans tid som president ökade oron i samhället på grund av låg arbetslöshet, korruption, kriminalitet och brist på matvaror. Detta ledde till att det år 1985 blev våldsamma demonstrationer. Det kom krav om flerpartisystem och fria val. Efter dessa demonstrationer verkställdes det och censuren upphävdes. Landet blev drabbat av en ny politisk kris år 2002 då presidentkandidaterna Ratsikara och Marc Ravalomanana förklarade sig som vinnare av valet. Ravalomanana blev senare president när Ratsikara flydde landet. Följande år var relativt stabila och ekonomin förbättrades. År 2009 tog Andry Rajoelina platsen som president genom en statskupp. Han har styrt landet sedan dess. Hans styre är inte erkänt av omvärlden.

På grund av den politiska oron har landet förlorat mycket pengar och har försatt väldigt många människor i fattigdom och ohälsa. Landet har blivit isolerat från bland annat internationellt sammarbete. Det gör att befolkningen inte får den hjälp från omvärlden som de behöver. Den politiska oron gör att turismen minskar och att landet betraktas med misstänksamhet av investerare. Det är bra att censuren har blivit upphävd och att de har folkomröstning. Man har försökt att göra politiken till det bättre, demokratin har utvecklats till viss del.

Landet har nyss bytt president och vi tror att han blir mer accepterad av omvärlden.  Därför tror vi att situationen i landet kommer bli bättre. Om ett tag kanske man startar och förbättrar internationella sammarbeten.  Detta leder eventuellt till att människors levnadsstandard förbättras.

Källor:

Globalis (2014) http://www.globalis.se/Laender/Madagaskar (29-09-2014)

Landguiden (2011-2014) ”äldre historia, modern historia, aktuell politik” http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Madagaskar (29-09-2014)

NE.se (2014) www.ne.se/enkel/madagaskar/historia (29-09-2014)

/Johanna och Gabriella

Categories: Madagaskar | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: