Malawis historia

Malawi har en stor och händelserik historisk bakgrund.

I Malawi levde de olika stammarna åtskilda i så kallade acefala samhällen, dvs de levde i landet utan en central politisk ledning fram tills år 1400 ungefär. Man bildade kungadömet Marawi på slutet av 1400 talet och det var i de södra delarna av Shirefloden. Namnet Malawis ursprung är alltså ifrån det historiska kungadömet, Marawi.

När sultanen av Muscat kom in i landet 1824 så öppnades fria vägar till slavhandel, viket ledde till att Malawi under många år hölls under slavhandel av araberna. Araberna betedde sig barbariskt mot slavarna. De tillfångatog friskna kvinnor, män och barn och de sjuka lät dem döda direkt. Man tvingade slavarna att bli skickade över Malawisjön där man senare fick vandra i 3-4 månader för att ta sig till hamnstaden Kilwa. Många folkgrupper var på flykt från den arabiska slavhandeln, de folkgrupper var då chewa, tumbuka och tonga.

Det var först när britterna år 1891 kom in i landet som slavhandeln avslutades. De gav ett nytt namn till landet – Nyasaland (sjölandet). Personen man har att tacka för att slavhandeln äntligen slutade är David Livingstone. Han var en upptäcktsresande och såg vilken katastrof Malawi levde i, han åkte hem och lyckades som tur var påverka människorna hemma och det var efter det man gick in i Malawi och började påverka.

Malawi må ha blivit räddade av britterna, men på samma gång blev invånarna missnöjda på annat sätt. Efter några år blev landet en brittisk koloni och det ledde till att landet drabbades på olika sätt – Skatterna ökade, vilket ledde till att penningekonomin startades. Man skapade en administration och lagstiftning då man genom den koloniala produktionen ville kunna kontrollera folket. År 1915 skapades ett uppror av befolkningen i Malawi då man var mycket missnöjda med den brittiska koloniseringen. Och ur detta startades inhemska organisationer och den som påverkat landet otroligt mycket, som finns kvar än idag, heter NAC (Nyasalands kongressparti). Det här partiet ledde Malawis självständighetskamp framåt och leddes av Hastings Kamuzu Banda som blev partiledare 1958. Många av de huvudansvariga för partiet blev fängslade eftersom britterna blev irriterade av deras allvarliga motstånd.

Storbritannien bestämde sig för att de ville komma fram till en fredlig utgång och frigav de fängslade, vilket ledde till att partiet blev alltmer framgångsrikt. 2 år senare skapades ett inre självstyre och då utsåg man Banda till premiärminister. 1964 blev Malawi ett självständigt land och man lät då Banda bli president över landet.

Vi har dragit slutsatsen att Malawi har blivit ett mer självständigt och tryggt land jämfört med hur det såg ut under slavhandelstiden. Britternas kolonisering påverkade Malawis befolkning och gjorde att de vågade stå upp för sig själva. Dock gjorde även koloniseringen att landet blev fattigt eftersom britterna tog deras resurser. Vi tror att Malawi har en ljud framtid och att det kommer att lyckas fånga en hållbar ekonomi.

 

Källförteckning: Landguiden (2013) ”Äldre historia, Malawi”  Hämtat från: http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Malawi/Aldre-Historia

Diva-portal (1997) ”Malawi efter Banda” Hämtat från: http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:272776/FULLTEXT01.pdf

Dubell (2007) ”Malawi” Hämtat från: http://dubell.se/node/47

slavbandaBrittiskFlagga

Barnarbetare. Källa: http://arbetaren.se/artiklar/besk-eftersmak-av-malawis-socker/

Brittisk flagga. Källa: http://www.ec2010.suntownsquaredancers.se/

Hastings Kamuzu Banda. Källa: http://www.newstimeafrica.com/archives/30412

 

Annonser
Categories: Malawi | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: