Historiska arv Demokratiska republiken Kongo

Som många andra afrikanska land drabbades Kongo hårt av slavhandeln under 1500-talet, Portugiser kom från Europa och startade kolonier. Alla gamla kungadömen som fanns där störtades och folk blev sålda som slavar. När den Belgiske kungen Leopold ll beslutade att han som alla andra länder i Europa var de Kongo som fick lida. 1908 blev Kongo officiellt en belgisk koloni så både slavhandeln och mineralbrytning i landet blomstrade, till européernas fördel. Våldet som förekom i landet var brutalt.  Kring sekelskiftet avslöjades hur Leopolds europeiska soldater mördade, misshandlade och plundrade befolkningen. Mellan fem och tio miljoner kongoleser dog av sjukdomar, svält och våld. Skandalen ledde 1908 till att kungen tvingades överlämna kolonin till den belgiska staten.

Belgarna fortsatte exploateringen om än inte lika grymt och hänsynslöst som kung Leopold. Ekonomin anpassades helt till belgiska intressen. Rika fyndigheter av mineraler och billig arbetskraft gjorde kolonin mycket vinstgivande. 30 juni 1960 blev Kongo en fri stat igen, men landet som nästan tömts av belgarna på naturtillgångar var inte redo att styra sitt land själva.

Landet drabbades snart av inbördeskrig då den nya regeringen misslyckades totalt med att styra landet, flera provinser utropade sig oberoende och redan i juli skickades belgiska soldater för att slå ner upproren. Detta inbördeskrig håll på fram till 1965 då Joseph Mobutu genom en CIA-stödd kupp tog makten och utnämnde sig själv till både president och premiärminister. 1994 bryter oroligheterna ut igen i Rwanda då man började en etnisk rensning av tutsibefolkningen i landet. Många flyktingar flydde till just Kongo för att komma undan våldet.

När Mobutu i augusti 1996 sökte läkarvård i Schweiz klarade regeringen inte längre av att hantera oroligheterna i öster, där följderna från konflikten i Rwanda utlöste en revolt mot regimen. Efter massakrerna på tutsier i Rwanda angreps den zairiska tutsiminoriteten. Efter Mobutu flytt utropade sig Laurent-Désirée Kabila till ny president av Kongo. Alla förhoppningar om bättre tider sveks av Kabila, som framstod som lika diktatorisk som Mobutu. Han bröt med Rwanda, vars samarbete sågs med stor misstänksamhet i Kongo. Hetspropaganda ledde till nya förföljelser, vilket 1998 utlöste en ny revolt i öster. Ett första fredsavtal slöts i juli 1999 i Zambia men det bröts snart av båda sidor. Vintern 2000 rådde åter fullt krig på alla fronter.

2005 antogs genom folkomröstning en ny regering som stadgade att presidenten ska utses i allmänna val för fem år och kunna omväljas en gång. Ledamöterna av parlamentets båda kamrar skall också tillsättas genom allmänna val. Den 30 juli 2006 höll Kongo sitt första demokratiska val, med flerpartisystem, sedan självständigheten 1960

Eftersom Belgien och Kung Leopold styrde landet mellan 1908-1960 så har Kongo haft svårt att bygga upp en stark demokrati. Landet har även haft det kämpigt ekonomiskt då européerna utvunnit det mesta av landets naturtillgångar.  Landet har genom åren haft en mängd inbördeskrig till följd av Belgiens exploatering.

Vi tror att de kommer att bli tufft i framtiden för Kongo att utveckla ett demokratiskt system med sin dåliga infrastruktur och ekonomi. Landet är väldigt splittrat till följd av inbördeskrigen vilket kan göra de svårt med demokrati.

Källhänvisning:

http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/KongoKinshasa/Modern-Historia

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kongo-Kinshasa

http://www.globalis.se/Laender/Demokratiska-Republiken-Kongo

Categories: Demokratiska republiken Kongo | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: