Det historiska arvet i Zambia

Zambia har idag en komplex etnisk sammansättning som härstammar från en omfattande invandring av olika folkslag i regionen under flera århundraden. De etniska grupperna har sedan spelat en viktig roll i Zambias politiska historia.

År 1890 tog britterna över Zambia. Folket i Zambia hade tidigare sålt koppar, elfenben och slavar till områden utmed Afrikas öst- och västkust och då britterna sedan tog över landet blev kolonin en av världens största export av koppar.

Zambia blev självständigt år 1964. Kenneth Kaunda blev landets första president och hans parti, Förenade Nationella Självständighetspartiet var partiet som skulle styra i Zambia. Kaunda var omtyckt men hans parti mötte även mycket motstånd i konflikter mellan olika folkgrupper.

Under 1970-talet kom början till en svår ekonomisk kris i landet. Världsmarknadernas priser på koppar föll samtidigt som priserna på olja steg. Eftersom koppar var Zambias viktigaste exportvara blev landet hårt drabbat av den förändrade världsekonomin. Landets gruvnäring började gå med förlust, matpriserna steg och arbetslösheten blev större. Zambia hade dessutom stora lån och för att få ta ännu mer lån krävde Internationella valutafonden en prishöjning på bl.a. majs. Dessa ekonomiska åtstramningar ledde till att folket fick lida av matbrist och demonstrationer.

Kaunda hindrade andra politiker från att närma sig makten genom ändringar i grundlagen vilket ledde till att Kaunda omvaldes till president fram till år 1988. Tre år senare hölls ett flerpartival då Kaundas parti kunde besegras. Trots presidentskifte fortsatte landet lida av svag demokrati och ekonomiska svårigheter.

Förklaringen till att Zambia återfinns på FN:s lista över LDC:s idag finns i stor utsträckning att finna i landet och regionens ovan nämnda historiska bakgrund. Likt de flesta afrikanska länder har Zambia lämnats med bristande förutsättningar efter en omfattande exploatering och utpumpning av naturresurser – i Zambias fall koppar – under tiden av kolonistyre. En tydlig konsekvens av exploateringen är den inpräntade synen på landet som en underställd leverantör av råvaror till rikare länder, vilken Zambia förväntas agera efter och som är svår för landet att undfly eller förändra. Kina har idag ett stort inflytande i landet och inkomsterna från Zambias koppartillgångar hamnar nu, liksom då i händerna på utländska investerare.

En annan uppenbar efterdyning av koloniseringen är dragningen av landsgränser som splittrat gamla gemenskaper och tillhörligheter och som med tiden, i viss utsträckning skapat en ny, gemensam identitet och kultur.

En annan historisk parallell som knappast kan undgå att dra är den mellan Zambias forna enpartistyre under Kaunda och dagens utbredda korruption. Förskingringen av statliga medel sätter käppar i hjulen för samarbeten med – såväl som stöd från andra stater och är ett stort hinder för Zambias ekonomiska utveckling.

Zambias ekonomiska utveckling lider fortfarande av de skulder som landet har till IMF (International Monetary Fund) och World Bank sedan kopparkrisen på 1970-talet. Tyvärr har kraven på avbetalning och inbetalning av räntor lett till större skulder och tidvis ekonomisk stagnation, för vilket den zambiska befolkningen i slutändan har fått betala det högsta priset. De ekonomiska svårigheterna har i sin tur resulterat i försvårade sociala förhållanden vilket triggat separatism och motsättningar mellan de etniska grupper som samlever i landet. Att etniska olikheter hamnar i fokus i kristider är ett världsomspännande fenomen, men det är speciellt känsligt i just Zambia då landet historiskt har en mångkulturell befolkningssammansättning med flertalet minoriteter som hotas i ett hårdare samhällsklimat.

Landguiden (2014) Modern historia http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Zambia/Modern-Historia (2014-09-26)

Nationalencyklopedin (2014) Zambia, Historia http://www.ne.se/kort/zambia/historia (2014-09-26)

Landguiden (2014) Zambia, Aktuell politik http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Zambia/Aktuell-Politik (2014-09-26)

/Matilda Johansson, Henric Svenningsson

Categories: Zambia | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: