Haiti- historiskt arv

Det är oklart hur länge landet har varit bebott men fram till 1492 då Christoffer Columbus erövrade Haiti och förkarade ön som spanskt territorium efter en utplåning av de inhemska indianerna levde endast indianer på platsen. Flera länder gick längre och länge in på ön. 1697 övergav Spanien Haiti till Frankrike. Frankrike tog då 3 miljoner slavar från Afrika till odlingarna på Haiti. Industrin började då blomstra i landet och Haiti blev den rikaste Franska kolonin efter stora odlingar av Kaffe, socker och bomull.

Under slutet av 1700-talet gjorde 500 000 av slavarna uppror, 1802 skickade Napoleon 20 000 soldater för att återställa slaveriet men misslyckades. Slavarna lyckades få Haiti självständigt år 1804. Haiti blev då fösta självständiga stat i Latinamerika. Upprorsledaren Toussaint l´Ouverture befriade slavarna och lämnade ut jorden till slavarna. Han förnyande handelsvägarna till USA och Storbritannien. Tillvägagångsättet för självständigheten var väldigt annorlunda då det kom genom ett slavuppror. Självständigheten fick dock inte landet på fötter då det inte blev några demokratiska val. En rik elit tog makten och dödade alla den lilla återstoden av vita. Haiti behöll det franska språket även om de dödade alla franskmän som var kvar på ön.

Politiska oroligheter fanns ständigt i Haiti och under sin tid som självständighet har 32 staskupper skett. mellan 1915 och 1934 ockuperades ön av USA. Detta då USA redan tidigare hade ockuperat dominikanska republiken som var på östra sidan av ön.

USA ockuperade ön 1915 till 1934. Anledningen till att USA ockuperade Haiti var att de dödat amerikanska soldater. USA styrde landet på ett amerikanskt sätt och det utvecklade en brutal milis. Ockupationen splittrade landet mycket. Den amerikanska ockupationsmakten etablerade även en gräns mellan Haiti och Dominikanska Republiken.

Från 1957-1986 regerade familjen Duvalier. Papa Doc styrde landet 1951-1971 fram till sin död 1971. Senare efterträdde hans son Baby Doc som styrde landet fram till 1986. Papa Doc lämnade över landet som ett av det fattigaste i världen. Alla biståndspengar som kom in till landet gick direkt in på Papa Docs konto. Duvalierregimerna skapade en privat armé och dödspatruller som kallades ”Tonton Maxoutes”. Dem dödade minst 30 000 – 40 000 människor. USA gjorde stora investeringar i Haiti under 70-talet. USA har framförallt skickat både ekonomiskt och militärt stöd till regimen sedan mitten av 1980-talet. Många flydde från landet i exil till USA och Kanada men främst till Québec för att det var franskspråkigt.

Efter 300 år av politiskt kaos så är det inte så konstigt att landet ser ut som det gör.

Historisk arena ”Haiti självatändigt efter slavuppror” hämtat från:  http://historiskarena.se/1januari1804.html

Globalis ”Haiti” hämtat från: http://www.globalis.se/Laender/Haiti

Time ” The Death and Legacy of Papa Doc Duvalier” hämtat från: http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,876967,00.html

Gogilesgo” Francois ´Papa Doc Duvalier” hämtat från: http://www.gogilesgo.com/biographies/papadoc.htm

Categories: Haiti | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: