Historiskt arv i Somalia

På 1880-talet var Somalia en Brittisk/Italiensk koloni.

Somalia blev självständigt 1960. Men det var inte lätt att förena de Brittiska traditionerna med de Italienska.  År 1969 gjorde armén en militärkupp, och Siad Barre blev diktator. Han omvandlade Somalia till en socialistisk stat. Ett Inbördeskrig började i Somalia 1978 när flera olika grupper försökte störta presidenten. Varje grupp leddes av en klan eller släkt. Statschefens armé slog tillbaka genom att döda och våldta människor från ledarnas klaner. Det var mycket oroligt i landet och inga speciella lagar fanns. Folket lyckades störta presidenten år 1991, men då började grupperna i stället strida mot varandra.

Striderna ledde till att jordbruket och mattransporterna inte fungerade och miljontals människor fick svälta. Dessutom var det vanligt med rån och andra brott eftersom man inte hade några riktiga lagar eller poliser som höll ordning. År 1992 skickade FN och USA soldater till Somalia för att ta vapnen ifrån de stridande grupperna och se till så att maten kom fram till de svältande. Krigsherrarna gjorde dock starkt motstånd, och efter några år lämnade FN-trupperna landet och striderna fortsatte.

Klanerna försökte ordna ett tillfälligt parlament. Men det hade ingen makt mot de islamiska domstolarna och bad därför andra länder om hjälp. I slutet av 2006 skickade Etiopien soldater som drev ut de islamiska domstolarna. Några år senare lämnade de etiopiska soldaterna landet. En somalisk regering försöker nu styra landet, men ännu en gång råder fullt inbördeskrig. Hela landet är svårt skadat av det långa inbördeskriget, och ett stort antal människor är på flykt. Många barn är svårt undernärda, och sjukdomar är ett stort problem.

Eftersom att det inte fanns någon stark regering i landet efter inbördeskriget så såg Grekland, Spanien, Sydkorea och Taiwan möjligheter att utnyttja Somalias vatten till fiske. Under ett och samma år kunde mer än 800 utländska trålare bedriva illegalt fiske utanför Somalia. I Bossaso, huvudstad i Puntland, som fortfarande tillhör Somalia men vill bli en egen stat, där många försörjde sig på fisket. Men när trålarna kom så blev det stora följder. Istället för att få runt 6ton fisk per dag som de fått förut, så fick de nu 300-400kg. Fisk var det stora leverbrödet till staden när jordbruket inte levererade. Omvandlingen började redan 1991 när fiskarna skulle stoppa jättetrålarna. De utländska besättningsmännen hällde skållhett vatten på fiskarna och deras kanoter. Deras nät skars sönder. Deras småbåtar förstördes. Därför beväpnade sig somalierna, och även motståndarna skaffade vapen. När de somaliska krigsherrarna insåg vad som fanns att tjäna på kapningarna övergick kampen om fisket till piratdåd. Det är krigsherrarna som tar hem den stora kosingen.

Många fartyg tar vägen via suezkanalen för det sparar mycket tid. Piraterna som redan var igång med kapningar såg chansen i att kapa viktiga fartyg som passerade kusten. Det är de här kapningarna som har fått världen att reagera. Så fort det är något som berör oss så känner vi oss hotade och vill hjälpa till. Hade vi upptäckt problemet med tjuvfisket vid Somalia direkt så hade vi kunnat hjälpa dem och vi hade inte haft detta problem idag. Men då visste vi inte att det skulle påverka oss och ingen brydde sig.

Piratproblemet är väldigt svårt att lösa. Svårigheten grundar sig i så många olika faktorer. Men det vi måste veta är att dessa personer inte har valt piratlivet själva. Det är det ända hoppet de här människorna kunde skaffa sig.

Genom att hjälpa andra kan du hjälpa dig själv.

Featured image

Pirater har i många år varit ett problem i vattnen utanför Somalia. Här står en pirat framför vraket av ett taiwanesiskt fartyg som kapades 2012. 
 
Sydsvenskan (2009) ”så blev somalias fiskare vår tids pirater” hämtad från http://www.sydsvenskan.se/varlden/sa-blev-somalias-fiskare-var-tids-pirater/ (2014-10-03)

Nationalencyklopedin (2014) ”Somalia” hämtad från http://www.ne.se/somalia (2014-10-03)

Landguiden (2014) ”modern historia” hämtad från http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Somalia/Modern-Historia (2014-10-03)

Categories: Somalia | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: