Nepal – Historiskt arv

Dagens Nepal var bebott redan under yngre stenåldern, men området omnämns först i indiska skrifter årtusendet före Kristus. Kirantifolket var de som dominerade området runtomkring tiden då Buddha föddes i staden Lumbini 560 f Kr. Mellan år 400 och 750 e Kr var Licchavi-dynastin ledande, för att sedan ersättas av newarfolkets dynasti 879. Det var även under den här tiden som namnet Nepal uppträdde för första gången, som betyder ”början på en ny era”.

De närmast följande århundradena präglades av indiska erövringar och maktstridet mellan inhemska grupper. På 1100-talet växte Malladynastin fram och blev dominerande fram till 1700-talet. 1768 intogs huvudstaden Katmandu av Prithvi Narayan Shah, från staden Gurkha, som så småningom erövrade hela det område som idag är Nepal. Gurkhafolket, vars ursprung var från Indien, hade stort inflytande på både tron och språket i Nepal med hinduismen och indoeuropeiska språk. Prithvi Narayan Shahs dynasti försvagades vid mitten av 1840-talet, då Jung Bahadur utropade sig själv till premiärminister vilket ledde till att kungen tappade det mesta av sin makt. Jung Bahadur tog sig titeln ”rana” och gjorde platsen som premiärminister ärftlig.

Ranadynastin som sedan kom bidrog delvis till att landet klarade sig undan kolonisering, men gjorde även att landets utveckling stannade av, och Nepal höll sig i många områden på en medeltida nivå. Under början av 1900-talet växte en opposition fram som blev större och större. 1951 avskaffades Ranadynastin. Nepal var då under miserabla förhållanden. Ungefär 2 % av landets vuxna befolkning var läs- och skrivkunniga och medellivslängden var 35.  Industrin var i stort sett obefintlig.

Efter Ranadynastin hölls det första fria valet 1959 efter att landets politik under en tid främst bestått av kortlivade regeringar. Regeringen som trädde fram, Nepalesiska kongressen(NC), blev dock avsatt och NC:s ledning blev fängslad av den dåvarande kungen Mehandra. Efter år av att kungen ensamt erhållit makten trädde 1990 en opposition bestående av bland andra NC fram som krävde flerpartisystem. Efter att en grupp demonstranter skjutits ihjäl gav kungen vika och en ny demokratisk författning skapades.

1991 hölls det första fria valet på drygt 30 år, men regeringen som tillsattes varade bara i tre år. Efterföljande regering varade i ett år. Därefter följde flera kortvariga regeringar som alla präglades av korruption. Landet var nu svagt och den ekonomiska utvecklingen undermålig. 1996 inledde Maoisterna, Nepals kommunistparti, ett väpnat uppror. Genom det allmänna missnöjet med det politiska systemet spred sig upproret snabbt och inbördeskriget som sedan varade i 10 år hade inletts.

År 2006 tog inbördeskriget slut, och den nepalesiska regeringen förhandlade tillsammans med den maoistiska gerillan fram ett fredsavtal, vilket i stort sett har respekterats sedan dess. Efter en lång period av monarki blev Nepal republik 2008.

Det är tydligt i texten att de många regimer och dynastier som Nepal haft på många sätt har skadat landet. Att Nepal fortfarande förlitar sig så pass mycket på jordbrukssamhället är ett påtagligt exempel på hur långt bak i utvecklingen landet har varit och fortfarande är. Även om landet nu är en republik är det långt ifrån en välfungerande sådan. Mycket av dagens politik präglas fortfarande av de grupper som har haft inflytande under historien, något som skapar problem för landet att gå framåt. Man kan alltså dra slutsatsen att Nepal måste ena landet och handskas med de frågor som har präglat landets historia det senaste århundradet för att kunna bli en politiskt stabil stat.

Källor: 

Globalis (2013) ”Nepal”. Hämtat från http://www.globalis.se/Laender/Nepal (2014-09-26)

Landguiden (2014) ”Äldre historia”. Hämtat från http://www.landguiden.se/Lander/Asien/Nepal/Aldre-Historia (2014-10-07)

Landguiden (2014) ”Modern historia”. Hämtat från http://www.landguiden.se/Lander/Asien/Nepal/Modern-Historia (2014-10-07

Regeringen (2014) ”Nepal”. Hämtat från http://www.regeringen.se/sb/d/2520/a/13981 (2014-10-03)

Categories: Nepal | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: