Indexjämförelse Uganda

GDI
Uganda: 0.861 (2013)
Sverige: 1,004 (2013)

Uganda ligger relativt bra till för att vara ett LDC-land.Vi ser att det finns en stor likhet mellan Uganda och Sverige angående lön. I Sverige tjänar en man i snitt 10 000 $ mer än en kvinna, trots att han ofta studerar en kortare tid än henne. Likadant är det i Uganda trotts att det skiljer en del på summorna. En man i Uganda tjänar i snitt 1502 $ per år och kvinnor 1167 $. Detta är dock rimligt eftersom att männen i Uganda ofta har ca 2 år mer utbildning än kvinnorna.

Vi tror att skillnaderna är så pass stora är för att här i Sverige är jämställdhet mycket uppmärksammat och många engagerar sig i kampen mot ett jämställt samhälle. Vi har feministiska partier Uganda medan Uganda inte ens har ett stabilt politiskt system.

HDI
Uganda: 0,484 (2013)
Sverige: 0,898 (2013)

När det gäller HDI så är skillnaderna mellan Sverige och Uganda enorma. I Sverige lever vi längre tack vare våra bra levnadsvillkor som rent vatten, stat som betalar utbildning, sjukvård och vägar, våra starka kontakter med andra länder och tack vare att vi inte har krigat på länge så betraktas vi som ett starkt, välmående och solidariskt land.

Gentemot Sverige har Uganda sämre livsvillkor. Dåligt med jobb, ingen skolplikt (däremot är utbildning gratis sedan 2007) och få har stabila boenden, hög barnadödlighet, de måste arbeta i hemmet för att kunna överleva och de har fler dödliga sjukdomar än vad vi har i västvärlden. I Uganda är det endast 24% av dem 90% som börjar skolan som slutför den. I Sverige börjar 100% i skolan och 95% av dem slutför sin grundskoleutbildning. Detta gör att befolkningen i Uganda inte utvecklas då dom inte vet om vad som behövs göras för att den männskilga utvecklingen i landet ska öka.

BNP/capita
Uganda: 598 $ (2012)
Sverige: 55 072 $ (2012)

Skillnaderna mellan de båda länderna är totala. Det finns flera orsaker till att man i Uganda tvingas leva på minimala tillgångar då man lever på ca 54 000 $ mindre än i Sverige. Några av dessa är att det varit mycket uppror och inbördeskrig i landet, inga arbeten, färre kvinnor som arbetar och låg utbildning. I Sverige däremot har vi mer eller mindre allt vi behöver för att kunna utvecklas som individer och som ett förenat folk. Till exempel så har vi bättre utbildning, inga krig, bra resurser så som transportmöjligheter och sjukvård samt en relativt bra jämställdhet.

Källor:
Hämtat från Globalis ”HDI – index för mänsklig utveckling” http://www.globalis.se/Laender/Uganda/(show)/indicators/(indicator)/549 (2014-10-10)
Hämtat från Globalis ”BNP per invånare” http://www.globalis.se/Laender/Uganda/(show)/indicators/(indicator)/182 (2014-10-10)
Hämtat från Glabalis ”GDI – jämställdhetsutveckling” http://www.globalis.se/Laender/Uganda/(show)/indicators/(indicator)/16472 (2014-10-10)
Hämtat från Human Development Reports ”Table 1: Human Development Index and its components” http://hdr.undp.org/en/content/table-1-human-development-index-and-its-components (2014-10-10)
Hämtat från Human Development Reports ”Table 5: Gender-related development index (GDI)” http://hdr.undp.org/en/content/table-5-gender-related-development-index-gdi (2014-10-10)
Hämtat från Landguiden ”Utbildning Uganda” https://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Uganda/Utbildning (2014-10-10)

Lizette & Mathilda

Annonser
Categories: Uganda | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: