Indexjämförelse Haiti

BNP per capita: 1058 ppp (purchasing power parity). Sveriges BNP ligger på 34 945 ppp. BNP är alltså 35 gånger större i Sverige än i Haiti. En tydlig anledning till att det ser ut som det gör är att Haiti har en hög fattigdom medan, Sverige har en väldigt bra infrastruktur och välfärd samt nästan ingen fattigdom alls.

HDI: Haiti har en HDI (Human development index) på 0,471 (skala 0-1). Detta ger Haiti plats 168 på lista över världens länder. Sverigehar en HDI på 0,898 och ligger på plats 12.

Livslängd: I Sverige finns väldigt bra förutsättningar för sjukvård. I Haiti finns inte alls samma förutsättningar, det läggs i genomsnitt 490 kr/person och år. Det svenska samhället som kan bidra till mer läkemedel. Den fria sjukvården gör att vi enklare kan undvika att vara allvarligt sjuka. När 61,7 procent av befolkningen lever under i Extrem fattigdom blir det svårt att klara sig.

Utbildning: I Sverige går vi i genomsnitt 15,8 år i skolan, 9 år i grundskolan och sedan vidare studier. Denna siffra ligger på 7,6. I Haiti går man alltså i genomsnitt hälften så lång tid som vi gör i Sverige.

48 % av Haitis befolkning är läskunniga medan i Sverige är det så mycket som 99,5 %. Detta är på grund av att vi i Sverige har en obligatorisk skolgång.

I Haiti går endast 29,1 % av befolkningen i skolan. Eftersom det är obligatoriskt att gå i grundskolan är det näst intill 100 % som går i skolan 9 år. Omkring 95 % läser även vidare i 3 år till.

GDI: Det finns ingen statistik (inget indextal) för GDI i Haiti. Det går ändå att räkna ut skillnader mellan män och kvinnor i landet med hjälp av Livslängd/ Läs- och skrivkunnighete/ skolutbildning och Inkomst.

Livslängd: Kvinnor 64 år/ män 61. Livslängden är ingen stor skillnad i landet men i jämförelse med Sverige där medellivslängden är 83/79. Medellivslängden är alltså ca 15 år högre i Sverige.

Läs- och skrivkunnighet: Kvinnor 46 % män 49 %. Män har lite högre läs- och skrivkunnighet men ingen större skillnad. En analys man kan se är att läs- och skrivkunnigheten är klart mycket högre än andelen som går i skolan. Många lär sig alltså att läsa och skriva utanför skolan vilket visar på en drivkraft till att kunna lära sig läsa och skriva.

Utbildning: Kvinnor 3,2 år/ Män 6,7 år. Här är det en tydlig skillnad mellan män och kvinnor. Män som läser i skolan läser över dubbelt så lång tid som kvinnor gör. Nivån ligger trots stor skillnad mellan könen långt under antal skolår i Sverige i och med den obligatoriska skolan i Sverige.

Inkomst: kvinnor 1,349 ppp/ Män 1,930 ppp. Kvinnor tjänar 33 % mindre än män. I Sverige tjänar kvinnor 21,2 % mindre än män.

Human Developments Reports(2013) hämtat från: http://hdr.undp.org/en/content/table-4-gender-inequality-index (2014-10-10)

Human developments reports(2013) hämtat från: http://hdr.undp.org/en/content/table-5-gender-related-development-index-gdi (2014-10-10)

Categories: Haiti | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: