Indexjämförelse i Malawi

Vi har jämfört Malawis GDI, HDI och BNP/capita med Sveriges och har hittat både likheter och olikheter mellan de två länderna.

Befolkningen i Malawi har en rätt så låg kunskapsnivå och ett ohälsosamt liv om man kollar på deras HDI som ligger på ca 0.414 . På en skala från 0 till 1 så är det värdet väldigt lågt. Jämför man med Sverige som har ett väldigt högt HDI, på ca 0.898, så har Sveriges befolkning en mycket bättre levnadsstandard och bättre mänsklig utveckling än man har i  Malawi. Vi tror att detta beror på att befolkningen i Malawi har en väldigt låg kunskapsutveckling och att det beror mycket på den brittiska koloniseringen år 1891 och upproren som uppstod då. Vi tror även att slavhandeln som ägde rum 1824, redan innan koloniseringen, har lagt grund till en dålig ekonomi som sedan även har påverkat landets mänskliga utveckling. Vi tror även att den mänskliga utvecklingen försämras då Malawis befolkning drabbas av många sjukdomar, så som HIV/AIDS epidemier.

När vi istället har undersökt Malawis BNP per capita och jämfört det med Sveriges uppstår en otroligt stor skillnad mellan länderna. Enligt nya uppgifter så tjänar en individ i Malawi ungefär 224 USD per år, medans man i Sverige tjänar 44161 USD per år. Vi tror att Malawis BNP är så låg på grund av deras mycket dåliga ekonomiska ställning som de haft i en väldigt lång tid nu. Vi tror att landets dåliga ekonomi beror mycket på platsen Malawi ligger på. Området drabbas av översvämningar och andra naturkatastrofer väldigt ofta, vilket kostar mycket pengar och förstör och förhindrar där med utvecklingen att gå framåt. Vi anser också att deras odling av olika råvaror minskar inkomsterna betydligt, då det kostar mycket mer att köpa färdiga produkter än att köpa råvaran som den är.

Slutligen så har vi jämfört jämställdhetssituationen mellan Sverige och Malawi och här ser vi inte mycket skillnad mellan de två länderna. Vi har då kollat på en skala från 0 till 1.5 och här ligger Malawi på 0.891 medans Sverige ligger på 1.004. Bäst på skalan vad det gäller jämställdhet ligger Estland på 1.042. Vi tycker att Malawi, jämfört med världens andra länder ligger bra till och vi tror att jämställdheten ökat i landet för att kvinnorna är mer politiskt engagerade och är jämlika ledare i samhället. Malawi har insett att man i landet behöver ett mer jämställt land för att öka den mänskliga utvecklingen i landet, vilket de är i stort behov av. Här ser vi alltså en samband mellan HDI och GDI, då man i Malawi nu vill skapa samband mellan de två indexen för att skapa en fungerande situation i landet.

Tradingeconomics (2014) ”Malawi – BNP per capita”. Hämtat från: http://sv.tradingeconomics.com/malawi/gdp-per-capita

Globalis (2013) ”Malawi”. Hämtat från: http://www.globalis.se/Laender/Malawi/(show)/indicators/(indicator)/549

Globalis (2013) ”Malawi” Hämtat från: http://www.globalis.se/Statistik/GDI-jaemstaelldhetsutveckling

dsc_0285ANGELICAS

En man som visar ett av de vanliga jobben i Malawi, plocka bananer. http://nojesguiden.se/blogg/pelle-tamleht/malawi-cyklar-och-bananer

En kvinna som arbetar vid en dator. http://fufkorrespondenterna.com/category/jamstalldhet/

 

 

 

 

Annonser
Categories: Malawi | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: