Indexjämförelse Madagaskar

Skärmklipp ölsdkfj

Madagaskar
HDI- Plats 155/ca 180 länder
GDI- Plats 99/ ca 180 länder
BNP- 447/capita

Sverige
HDI- Plats 12/ca 180 länder
GDI- Plats 6/ ca 180 länder
BNP- 55072/capita
Det är väldigt stor skillnad på BNP i Madagaskar respektive i Sverige och det beror på att 81,3 % av Madagaskars befolkning lever i extrem fattigdom. Den politiska oron har bidragit till en dålig ekonomi och det gör att Madagaskars BNP är så lågt till skillnad från Sverige.

Tabellen visar att Sverige har högre GDI än Madagaskar eftersom Sverige ligger på en betydligt högre ranking i listan av United Nations Development Programme. Det kan bero på att alla kvinnor i Sverige ofta får chansen att gå längre i skolan eftersom giftermål och barnafödande i tidig ålder är väldigt ovanligt. Kvinnor och män i Sverige studerar ungefär lika länge, det är till och med så att kvinnor ofta studerar lite längre än männen men det visar sig tyvärr inte i lönerna. I Madagaskar däremot går männen längre i skolan än kvinnorna och då har chans till bättre arbete. Alltså är det vanligt att mannen arbetar och tjänar mer än kvinnan då hon förväntas ta hand om familj och hemmet.

Sverige har även en högre rankning på listan av HDI (Human Development Index). HDI-värdet för ett land får man fram genom att väga ihop mått för utbildningsnivå, förväntad medellivslängd och inkomstnivå. Därför kan Sveriges högre rankning i listan bero på att levnadsstandarden är högre i Sverige, vi lever längre här än i Madagaskar (Medellivslängd i Sverige – ca 82 år, i Madagaskar – ca 67 år). Detta kan bero på att vi i Sverige har tillgång till rent vatten, fri sjukvård och tryggare miljö. I Madagaskar har man näst intill gratis sjukvård men på grund av väldigt långa väntetider hinner inte alla få den hjälp som behövs och kan därför insjukna i tidigare ålder, och det påverkar livslängden.

I Sverige har man även obligatorisk skolgång upp till årskurs 9, och det är nästan 100% som går alla de åren, det är väldigt ovanligt att en elev hoppar av. I Madagaskar är det också skolplikt, men endast upp till 13 års ålder. Tyvärr hoppar väldigt många barn i Madagsaskar av skolan tidigt för att börja arbeta. Efter den politiska oron drabbat landet har de siffrorna ökat. De madagasker som går i skolan går alltså inte lika många år som skolbarn i Sverige gör, och de elever som ändå fortsätter att läsa på universitet, väljer ofta att studera utomlands om de har möjlighet till det. Detta på grund av den bristande kvalitén på den madagaskiska undervisningen, det politiska förtrycket som finns i landet och det bristfälliga studiestödet för eleverna. Det högutbildade madagaskerna väljer troligtvis att studera och arbeta i ett annat land där de kan få bättre studiekvalité och bättre löner. Det är vanligt att flytta till Frankrike. Det gör att landet förlorar många högutbildade individer till andra länder.

The World Bank (2013) http://data.worldbank.org/indicator/NY.GNP.PCAP.PP.CD (2014-10-13)
United Nations Development Programme (2013) http://hdr.undp.org/en/content/table-5-gender-related-development-index-gdi#g (2014-10-13)

/Johanna & Gabriella

Annonser
Categories: Madagaskar | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: