Indexjämförelse – Nepal

BNP/Capita har under de senaste åren förbättrats märkvärt i Nepal. Landet låg år 2012 på 656, ett värde som ökat enormt om man jämför så sent som för 10 år sedan, då det 2004 låg på 294. Landets ekonomi visar en positiv utveckling, vilket går i linje med landets ökande välstånd på de flesta andra punkter efter inbördeskrigets slut samt formandet av en republik. Samtidigt är ekonomin i jämförelse med andra, mer etablerade länder, väldigt dålig. Jämför man med Sveriges BNP/Capita som 2012 låg 55 072, rankat elva i världen 2012(Nepal rankat 173) är det uselt.

Nepal BNpNepal bnp sverige
Bild 1: Nepals BNP/Capita mellan åren 1970 och 2012
Bild 2: Nepals BNP/Capita jämfört med Sveriges där Sverige är det gröna och Nepal det lila. 

Anledningarna till att Nepals ekonomi är i det förhållande den är i är många, men det som framför allt hindrat landets till att utvecklas är de politiska problem som landet lidit av, samt inbördeskriget. Eftersom Nepal har genomgått så många regeringsskiften har det varit svårt för landet att på utöka sin industri, men nu när landet mer och mer går mot en stabil regering har man kunnat göra framsteg. En intressant aspekt av de ovanstående diagram är även de svängar i utvecklingen som förekommer då och då, till exempel mellan 2011 och 2012. Skulle man se en liknande förändring i ett mer utvecklat land skulle man kunna tänka sig att der främst har med världsekonomin att göra, men efter som Nepal är så pass beroende av jordbruket är kan man inte se det så. Istället kan det vara så enkelt att landet det året hade dåliga skördar, och omsättningen blev på så sätt mindre. Jordbrukets betydelse minskar dock mer och mer och därför kan man dra slutsatsen att liknande förändringar kommer bli färre i framtiden.

I HDI, ett index som beräknar den mänskliga utvecklingen genom att mäta det genomsnittsliga resultatet av förväntad livslängd, utbildning och inkomst, beräknas värdet på en skala mellan 0-1 där 0 är sämst och 1 är bäst. År 2012 låg Nepal på plats 145 i världen med ett HDI på 0,54, jämfört med Sverige som samma år låg på plats 12 med 0,898.

Nepal hdiSweden hdi
Bilderna visar Nepals och Sveriges HDI mätt från år 1980 till 2013.

Här kan man se att Nepal har ökat i placeringar jämfört med sitt BNP/Capita, vilket tyder på att trots att landet är extremt fattigt är hälsoförhållandena på bättringsvägen. Andelen människor som lever i extrem fattigdom har minskat de senaste åren, till stor del tack vare att familjer får pengar från utlandsarbetande nepaleser. Beroendet av utlandsarbetande kan kopplas till statens oförmåga att ta hand om invånarna.

Tittar man på Nepals GDI(Gender development index) rankas landet 102:a bäst i världen medan Sverige hamnar på en sjätteplats. Tittar man på andra mätningar som jämställdhet i arbetslivet, inom statsstyrelse samt skevfördelning mellan könen i de båda länderna märks ett tydligt spår i ländernas könssegregation. Även här kan man dra kopplingar till underutvecklingen i Nepal som för med sig en ojämställdhet medan ett land som Sverige är till synes väldigt jämställt. Man kan då dra slutsatsen att jämställdhet är ett viktigt element för Nepal i dess väg mot förbättring.

Källor:

Globalis (2013) ”BNP per invånare”. Hämtat från: http://www.globalis.se/Laender/Nepal/(show)/indicators/(indicator)/182 (2014-10-6)

Landguiden (2014) ”Sociala förhållanden”. Hämtat från: https://www.landguiden.se/Lander/Asien/Nepal/Sociala-Forhallanden (2014-10-16)

Landguiden (2014) ”Ekonomi”. Hämtat från: https://www.landguiden.se/Lander/Asien/Nepal/Ekonomi (2014-10-16)

Globalis (2013) ”Statistik för Nepal”. Hämtat från: http://www.globalis.se/Laender/Nepal/(show)/indicators/(country2)/326#sub-list-8 (2014-10-16)

Human Development Reports (2013) ”Gender-related development index”. Hämtat från: http://hdr.undp.org/en/content/table-5-gender-related-development-index-gdi (2014-10-10)

Human Development Reports (2013) ”Human development indicators”. Hämtat från: http://hdr.undp.org/en/countries/profiles/NPL (2014-10-10)

Human Development Reports (2013) ”Human development indicators”. Hämtat från: http://hdr.undp.org/en/countries/profiles/SWE (2014-10-10)

Country Economy (2014) ”Country comparison Sweden vs Nepal”. Hämtat från: http://countryeconomy.com/countries/compare/sweden/nepal?sector=Human+Development+Index&sc=XE21#tbl (2014-10-10)

Annonser
Categories: Nepal | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: