Index Gambia

GDI

Sverige:

Kvinnor:

Förväntad livslängd: 83.9
Medelvärde på år i skolan: 11.8
Förväntad skolgång år: 16.6
Medelinkomst/år: 38 071$

Män:
Förväntad livslängd: 79.7
Medelvärde på år i skolan: 11.4
Förväntad skolgång år: 15.1
Medelinkomst/år: 48 365$

Gambia:

Kvinnor:
Förväntad livslängd: 60.2
Medelvärde på år i skolan: 2.0
Förväntad skolgång år: –
Medelinkomst/år: 1309$

Män:
Förväntad livslängd: 57.5
Medelvärde på år i skolan: 3.6
Förväntad skolgång år: –
Medelinkomst/år: 1811$

Enligt den undersökningen vi har utgått ifrån gällande GDI kan vi utläsa att i Sverige går kvinnor lite längre i skolan, men får ändå betydligt mindre i lön. I Gambia ser vi motsatsen gällande skolgång, här går männen längst i skolan, trots detta är skolgången väldigt kort, jämfört med till exempel Sverige.  Skolgången i Gambia är 9 år, och det är samma för tjejer och killar, dock är skolgången inte obligatorisk, det i samband med att det kostar en del att ha sitt barn i skolan har gjort att många valt att inte låta sina barn få en utbildning. Ungefär hälften av folket i Gambia är analfabetismer och det är högre utsträckning bland kvinnor då man inte satsat på att ge dem en skolgång, trots detta skiljer sig inte medelinkomsten jättemycket bland kvinnor och män i Gambia, jämför man dock med Sverige är det en stor skillnad på inkomsten samt år i skolan.

BNP

Gambia BNP

Idag ligger Gambias BNP per capita i PPP dollar på 1679$ medan vi i Sverige ligger på 34 945$, vi ser att köpkraften i Gambia står ganska still, och det blir ingen förbättrad ekonomi, kollar man däremot på Sverige ser man att kurvan har gått uppåt, med undantag för några svackor. Köpkraften står stilla i och med att exporten snarare minskar än ökar, innan var jordnötter en värdefull exportvara, men i dagens handel så är det inte värt lika mycket längre. I och med att köpkraften inte ökar, och alltså ekonomin, så ökar inte heller folks livsvärde.

HDI

Gambias HDI är relativt högt om man tänker på att det är ett väldigt fattigt land, med väldigt dåliga förutsättningar. BNP-värdet är väldigt lågt om man jämför med Sverige, men det är inte lika stora kontraster när man kollar på HDI-värdet, vi tror att detta kan bero på att även fast deras BNP är lågt, så kan man få tag på mat och förnödenheter på andra sätt, exempelvis är jordbruk något som de flesta bedriver själva eller har någon nära som går, på så vis får man bland annat mat, som är en viktig bit till en god livskvalité på ett billigt sätt. Vi tror inte heller att de är beroende av pengar på samma sätt som vi är eftersom att de inte lever i ett sådant pengasamhälle som vi gör.

Gambia HDI

http://www.globalis.se/Laender/Gambia/(show)/indicators/(indicator)/182

http://www.globalis.se/Laender/Gambia/(show)/indicators/(indicator)/549

http://hdr.undp.org/en/content/table-5-gender-related-development-index-gdi

http://thegambia.nu/tag/kostnadsfri-skola/

Annonser
Categories: Gambia | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: