Index Somalia

HDI mäter olika länders genomsnittliga resultat inom tre grundläggande områden: 1. Förväntad livslängd, 2. Utbildning och 3. Inkomst (BNP per invånare).

Somalias HDI värde är extremt låg. Tyvärr finns det inte så många siffror man kan gå efter. Men man beräknade att Somalias HDI låg på 0.285 år 2010. Somalia finns inte med på någon rankning, men skulle man sätta in dessa siffror i världsrankningen så skulle Somalia ligga i botten. P.g.a. att Somalia är ett farligt land så har FN svårt att göra riktiga mätningar.  För kriget och oroligheterna leder till att människor dör plötsligt, och omedvetenheten om preventivmedel resulterar i att barn kommer lika fort. Vilket gör det svårt att hålla koll på människorna i landet. Det finns inte någon regering som håller ordning på statistik i landet. Nackdelarna med att inte ha någon statistik är att man inte har någon koll på hur folket har det i landet. Statistik är ett väldigt smidigt och enkelt sätt att kolla översiktligt hur det är i ett land.

Sverige har 0.898 och ligger på 12:e plats i världsrankningen. Sverige har bland världens bästa system på att hålla statistik. Man har koll på nästan alla människor i landet. Fördelarna med att hålla bra koll på invånarna i ett land är många. T.ex. om budgeten i ett land och hur den skall fördelas inom landet.

I Somalia räknar man med att livslängden blir runt 55år. Om du jämför med hur gamla dina föräldrar är kan man tycka att det är en låg siffra. Den låga siffran kan bero på extrem fattigdom, tillgång till rent vatten, sjukdomar etc. Barndödligheten är väldigt stor och det drar ner siffran. Sveriges medellivslängd är 81.8. vi har bland världens bästa välfärd. Våra sjukhus är fenomenala och vi har kommit långt i vår medicinska utveckling. Vi är väl medvetna om kost och hälsa. Sverige har ett bra pensionssystem som försäkrar invånarna att de får en pension. Rent vatten är ingen utmaning att få. Vår barndödlighet är även låg. Det är många anledningar till att vi har det bra och då lever man länge.

I Somalia så är BNP per invånare 128 dollar medan i Sverige så är det 55072 dollar. Somalias invånare har väldigt svårt då man tjänar väldigt lite pengar. En anledning till att varför Somalia har så dålig ekonomi är för att det inte finns någon regering. Våld och laglösheten är väldigt stor. Även skatter och bidrag finns inte i landet så som i Sverige. Utan en ett riktigt styrelseskick så kan inte Somalias befolkning ha det lika bra som i Sverige. De har ingen bra industri och andra länder är inte intresserade av deras varor och tjänster.

Efter regn kommer solsken

VideoThumbHandler (1)

(2014) http://www.globalis.se/Laender/Somalia/(show)/indicators/(indicator)/549  (2014-10-10)

(2012)  http://www.so.undp.org/content/somalia/en/home/countryinfo/ (2014-10-10)

(2012) http://www.globalis.se/Laender/Somalia/(show)/indicators/(indicator)/182 (2014-10-20)

(2012) http://www.globalis.se/Laender/Sverige/(show)/indicators/(indicator)/182 (2014-10-20)

Annonser
Categories: Somalia | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: