Indexjämförelse

HDI (Human Development Index)

Demokratiska Republiken Kongo ligger på näst sista plats i listan på världens länders HDI med HDI 0.338. Sverige ligger i jämförelse på 12:e plats med HDI 0.898. I (DR) Kongo förväntas man leva upp till 50 års ålder. Skolgång ca 3.1 år och BNP per capita ligger på 444 dollar på ett år per person. Mellan 1980- och 2000-talet så hade HDI indexet minskat från 0.336 till 0.274 i Kongo, och det förmodligen beroende på inbördeskrigen under denna tid.

Att vi har ett högre HDI i Sverige är inte så konstigt eftersom vi har bland annat en mycket bättre sjukvård och tillgång till rent vatten. Sjukvården i (DR) Kongo är bristfällig och ca 70 % av befolkningen beräknas nästan helt sakna tillgång till sjukvård. Inbördeskrig och andra oenigheter mellan grupper har gjort att vaccinationskampanjer upphört och gjort att sjukdomar spridit sig oerhört lättare och vilket självklart ökar dödligheten.

BNP per capita

I (DR) Kongo så ligger BNP per Capita på 444 dollar vilket i svenska kronor motsvara ca 3200 kr per år. I Sverige ligger det på 55072 dollar. Ingen stor summa att röra sig på med andra ord. Kongo Kinshasa skulle kunna vara ett av världens mest rika länder med alla de naturtillgångar som landet har, men i och med landets ekonomiska och politiska vanskötsel så rasar landet i fattigdom. Under 1970-talet försökte stora industriprojekt dra igång och krävdes då megastora utlandslån. Det avslutades tyvärr tillslut med korruption och lånen kunde inte betalas tillbaka. Till exempel så använde dåvarande diktatorn Mobutu statskassan till sina egna behov under 1990-talet. Kongos största export är råvaror så som trä, kaffe, guld och diamanter. Att landet till största del säljer råvaror gör ju att det blir färre arbeten för befolkningen vilket är en orsak till att arbetslösheten är stor och som i sin tur gör att ekonomin inte rör sig så mycket.
GDI- Gender developmnet index  

Sverige ligger på 6:e plats i GDI-rankingen medan (DR) Kongo ligger på 134:e plats. Och om man tittar på vad en man tjänar per år i Sverige, alltså 48 365 dollar och jämför det med vad en kvinna i Sverige tjänar, 38 071 dollar per år så ser vi att männen tjänar 10 000 mer. I Kongo tjänar en man 499 dollar per år och en kvinna tjänar 390 dollar per år. Skillnaderna mellan männens lön och kvinnornas lön är ganska lika i både Sverige och Kongo vilket visar att ingen av länderna har kommit så långt i utvecklingen av jämställdhet mellan könen. Homosexuella i Kongo Kinshasa har dock börjat få visa sin läggning öppet utan att straffas för det som visar att landet är öppet för förändring.

Förväntad skollängd i Sverige hos pojkar ligger på 15.1 år och hos flickor 16.6 år medan man in Kongo har en förväntad skolgång som pojke 10.9 år och flicka 8.4 år. Det genomsnittliga skolgången ligger på 4.1 år för män och 2.1 år för kvinnor i Kongo. Förmodligen beror dessa siffror på att flickor förväntas att stanna kvar i hemmet så att de kan sköta sysslorna och senare kunna föda barn. De hinner helt enkelt inte utbilda sig. Pojkar har däremot större chans till att ägna tid åt studier och kan då utbilda sig till något och därför satsar man först och främst på pojkarnas utbildning. Enligt FN så har utbildningen förbättrats under 2000-talet och nu beräknas 70-75% av barnen få någon form av skolgång. Enligt källor så är skrivkunnigheten (2009) i befolkningen hos män 80% och hos kvinnor 55%. Här utgår det ännu tydligare att kvinnor inte får samma chans till utbildning. Och år 1995 tilldelades utbildning mindre än 1% av de totala utgifterna i regeringen. Men under 2000-talet så har procenten ökat till ca 10%.

Undp.org ”Human Development Index and its components” Hämtat från:

http://hdr.undp.org/en/content/table-1-human-development-index-and-its-components

NE.se ”Kongo” Hämtat från: – http://www.ne.se/lang/kongo/228841

Landguiden ”Sociala förhållanden ” Hämtat från:  http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/KongoKinshasa/Utbildning

Landguiden ”Utbildning” Hämtat från: http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/KongoKinshasa/Sociala-Forhallanden

Globalis “Demokratiska republiken Kongo- Ekonomi och handel” hämtat från: http://globalis.se/Laender/Demokratiska-Republiken-Kongo

Annonser
Categories: Demokratiska republiken Kongo | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: